Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen
Home Vereniging Informatie Getuigenissen Contact Ons steunen
Waarom een oudervereniging?
Missie
Werking
Wie zijn wij
Activiteiten
Huisstijl
Onze folder & posterActiviteiten


Dag van het Vroeggeboren Kind

17November 2010: 2de Internationale Dag van het Vroeggeboren Kind

Te vroeg geboren kinderen vormen in België de grootste kinderpatiëntengroep. Hoewel 8,2% van alle baby’s te vroeg geboren wordt, wordt verhoudingsgewijs zeer weinig aandacht geschonken aan deze kwetsbare kinderen. De impact van een vroeggeboorte is zeer groot, zowel op kind, ouders en maatschappij.

Net als vorig jaar worden op 17 november de vroeggeboren kinderen in de kijker geplaatst onder andere in Europa en de Verenigde Staten. Graag wil de VVOC ook dit jaar in België het initiatief nemen om zo veel mogelijk organisaties op te roepen om deel te nemen aan deze aktie. Immers hoe meer partijen zich laten horen hoe groter de kans dat er aandacht zal komen voor deze kleinste kinderen van onze maatschappij.

U kan ons helpen door bijvoorbeeld het initiatief te vermelden op websites, de perstekst te publiceren in nieuwsbrieven of tijdschriften, de poster op te hangen of zelf iets te organiseren… Graag vermelden we alle initiatieven ook op onze website.

De eerste editie was een groot succes met veel ouders die in de bloemetjes werden gezet en de nodige media-aandacht.. Wil u meer weten over de aktie van vorig jaar of bent u op zoek naar ideeën, kijk dan even hier.

De VVOC heeft een perstekst, posters en flyers voorzien en er zullen een paar mooie projecten gelanceerd worden. Bent u nieuwsgierig naar onze verdere plannen voor 17 november? Kom dan zeker op 17 november een kijkje nemen op onze website.

Persberichten: te lezen op 17 november

Lijst van aktiviteiten:


 

17 november 2009: Eerste Internationale Dag van het Vroeggeboren Kind.

Te vroeg geboren kinderen vormen in België de grootste kinderpatiëntengroep. Alhoewel 8,2% van alle baby’s te vroeg geboren wordt, wordt verhoudingsgewijs zeer weinig aandacht geschonken aan deze kwetsbare kinderen. De impact van een vroeggeboorte op kind, ouders en maatschappij is immers zeer groot en veel van deze kinderen komen niet ongeschonden uit de strijd.

Samen met 17 andere Europese landen, en March of Dimes in de VS, vraagt de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (www.vvoc.be) op 17 november 2009 aandacht voor preterme kinderen. Ook wordt iedereen die van dichtbij of van veraf betrokken is bij deze kinderen opgeroepen om aan deze dag deel te nemen.

Ter gelegenheid van deze eerste dag van het vroeggeboren kind organiseert de VVOC volgende akties:

 • In samenwerking met grafischontwerpster Hanna Maes wordt een nieuwe huisstijl ontworpen. De nieuwe website, folders en posters worden onthult op 17 november.

 • Alle ouders die op deze dag een kindje op een NICU hebben krijgen een slabbetje kado met het opschrift ‘Ukje uit de duizend”. Hiermee willen we aangeven hoe bijzonder deze baby’s zijn en hoe groot deze groep kinderen is.

 • Gratis registreren op de website van de VVOC wordt gestart om zo de stem van ouders luider te laten klinken. Immers hoe groter de groep die wordt vertegenwoordigd hoe meer kracht de vereniging heeft om de belangen van deze kleinste kinderen en hun ouders te behartigen.

 • Fotografe Fie Vandevin maakt een reeks sfeerbeelden rond prematuurtjes en hun ouders.

De eerste Dag van het Vroeggeboren Kind was een groot succes! Een paar cijfers:

 • Acht ziekenhuizen, met een grote neonatale intensieve dienst, organiseerden infostanden, rondleidingen, attenties voor de ouders en de kinderen,..

 • Ook de pers was aanwezig. De prematuurtjes kwamen in minstens 3 TV nieuwsberichten voor (VRT, VTM en ROB) en in 4 radio programma's. (Radio 1, Studio Brussel, Radio 2 Oost- Vlaanderen, Q-music).

 • Er werden minstens 11 artikels of aankondigingen geschreven in kranten en tijdschriften en 15 online vermeldingen.

 • Ook onze nieuwe website had veel succes met 2300 nieuwe bezoekers en 160 registraties op 48u tijd.

Wens je betrokken te worden bij of mee te werken aan de volgende editie op 17 november 2010?

Stuur ons dan een email en we houden je graag op de hoogte.

Hieronder stellen we graag een aantal documenten ter beschikking in verband met deze eerste internationale Dag van het Vroeggeborenkind:

 • Onze perstekst vind je hier

 • Prof. H. Cammu, van het Studiecentrum Voor Perinatale Epidemiologie (SPE), schrijft voor de VVOC, ter gelegenheid van 17 november, een tekst over de cijfers rond vroeggeboorte in Vlaanderen: Broos aan de start: prematuur geboren".

 • Poster van Anke De Wel en Jeannine Vanbussel over follow-up van expreterme kinderen.(COS Leuven)

 • Foto van onze slabbetjes

 • Sfeerbeelden van infostand van UZ Leuven

 • Sfeerbeelden van infostand van GZAntwerpen

 • Overzicht van een aantal acties

Lijst van deelnemers:

Steun ons gratis door je hier te registreren
Vrijwilligers gezocht
Actualiteit
Fotoreportage van Fie Vandevin