Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen
Home Vereniging Informatie Getuigenissen Contact Ons steunen

18 december 2009: "Een op drie extreme vroeggeboorten komt door roken", Brabants Dagblad (NL).

Een op drie extreme vroeggeboorten komt door roken.

door Frouke Tamsma. vrijdag 18 december 2009

DEN HAAG - Een op de drie extreme vroeggeboortes wordt voorkomen als vrouwen stoppen met roken tijdens de zwangerschap. In Nederland worden jaarlijks 220 kinderen al vóór de zevende maand geboren als gevolg van roken tijdens de zwangerschap.

Uit nieuw onderzoek van TNO in Leiden blijkt dat roken tijdens de zwangerschap nog gevaarlijker is dan tot nu toe bekend was. TNO, dat de gegevens van 15.000 Nederlandse moeders gebruikte, publiceert het onderzoek vandaag op de website van het internationale wetenschappelijke tijdschrift PLoSOne.

Volgens hoofdonderzoeker Caren Lanting lopen deze tevroeggeborenen grote gezondheidsrisico's. "Ze hebben meestal ernstige infecties, hersenschade en problemen met de ademhaling en de voeding." De baby's liggen wekenlang op de intensivecareafdeling in een couveuse; een deel van hen overlijdt. De kinderen die het halen, hebben levenslang problemen op school en werk.

"Een op de tien Nederlandse moeders rookt tijdens de zwangerschap", licht Lanting toe. "Gemiddeld roken ze vijf sigaretten per dag."

Rokende zwangeren hebben een zeven keer grotere kans dat hun kind extreem te vroeg, dus al rond de 28e zwangerschapsweek, geboren wordt.

Volgens Engelse economen kosten deze gezondheidsproblemen de samenleving 100.000 euro per kind. Lanting: "Naast alle verdriet en zorgen van betrokkenen." De onderzoekers ontdekten dat het aantal rokende zwangeren tussen 2001 en 2007 onder hoogopgeleiden wel fors is gedaald, met 66 procent.

Vorige week bleek uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum dat roken tijdens de zwangerschap ook een verhoogd risico op hart,- vaat- en nieraandoeningen bij de baby geeft.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink laat in een reactie weten roken tijdens de zwangerschap af te keuren, maar het stoppen niet te willen afdwingen. "Dat roken slecht is voor de gezondheid is algemeen bekend, ook als je zwanger bent. Maar het is de verantwoordelijkheid van het individu om te bepalen of hij of zij rookt of niet. Daar treed ik als minister niet in."

Uit Brabants Dagblad

Steun ons gratis door je hier te registreren
Vrijwilligers gezocht
Actualiteit
Fotoreportage van Fie Vandevin