Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen
Home Vereniging Informatie Getuigenissen Contact Ons steunen

17 november 2014: Ter gelegenheid van de Wereldprematurendag lanceren de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) en Uitgeverij Casa Littera het boek "Zo klein, pril en sterk, Verhalen over prematuurtjes"

Zo klein, pril en sterk - Verhalen over prematuurtjes

Ter gelegenheid van de Wereldprematurendag lanceren de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) en Uitgeverij Casa Littera op maandag 17 november het boek "Zo klein, pril en sterk, Verhalen over prematuurtjes". Naast een inleiding van Petra De Pauw, bevat dat boek 23 getuigenissen over een of meer vroeggeboren kindjes. In het ene verhaal vertelt de mama over de zwangerschap, de geboorte en de hele periode van twijfel, hoop en wanhoop. In een ander verhaal vertelt zus of broer hoe zij het hele gebeuren hebben beleefd. "De weg naar het ziekenhuis was een helse rit, totaal anders dan de gezellige rit die ze met mij maakten, lachend en giechelend over het komende ouderschap. Mama weende de hele tijd en papa was in paniek. Dit was veel te vroeg!" schrijft Runa over de nakende vroeggeboorte van haar zus Elna. En mama Nele verhaalt over haar dochter Lobke die aan de beterhand is: "Elke dag ging er meer last van mijn schouders omdat je het zo goed deed. De angst om je kwijt te geraken, werd steeds kleiner. Maar we moesten natuurlijk realistisch blijven. Je was tenslotte nog maar 29 weken."

Het zijn enkele voorbeelden van wat jaarlijks ongeveer 6000 Vlaamse ouders, broers, zussen, grootouders... meemaken, want meer dan 8% van de Vlaamse baby's wordt te vroeg geboren. En elke vroeggeboorte, elke risicovolle bevalling, elke opname op neonatologie ... is een erg ingrijpende gebeurtenis, zowel voor het kind als voor de ouders. Want wat zich als een normale, vreugdevolle zwangerschap aankondigt, wordt plots een problematische situatie, met gevaar voor het het leven van zowel mama als kind. De nieuwe ouders stellen zich 1001 vragen over de gezondheid, de overlevingskansen en de toekomstmogelijkheden van hun kind. Het veilig samenzijn van moeder en kind wordt verbroken, de onzekerheid knaagt, hoop en wanhoop wisselen elkaar af, allemaal pijnlijke en traumatische gebeurtenissen in een erg gevoelige en verwarrendeperiode.Iedereen gaat hier anders mee om: sommigen schakelen over op automatische piloot, anderen zijn al hun woorden en emoties kwijt, nog anderen worden overspoeld door angst, verdriet, woede, teleurstelling, schuldgevoelens ... Een vroeggeboorte is rouwen om het verlies van je normale zwangerschap, van je plannen rond de geboorte, van het beeld dat je hebt opgebouwd van je kind, het gezonde, perfecte kind dat je wou schenken aan jezelf, je partner, de familie, de wereld ...

De 23 verhalen brengen raad voor wie ook met een prematuur kindje wordt geconfronteerd. Ze vertellen over het moeilijke contact met hun kind. Over de angst om hun kind nog te verliezen. Over het kind dat er er nog zo klein en kwetsbaar uitziet en het fysieke contact dat slechts beperkt mogelijk is. Over de apparatuur en de drukte en over het gevoel dat het kind niet van hen is. 23 verhalen over zwangerschap en bevalling, over de periode op de neonatale afdeling en over de eerste periode thuis.Voor wie interesse heeft in deze wereld, en vooral een steun voor alle ouders van een vroeggeboren kind.

Zo klein, pril en sterk, Verhalen over prematuurtjes
Uitgave: Casa Littera cvba, ISBN: 97-8949153-805-6, 20 euro.

Contact
VVOC vzw, voorzitster Yannic Verhaest, 0473 75 06 40, contact@vvoc.be, www.vvoc.be
Uitgeverij Casa Littera cvba: uitgever Stef Boogaerts, 0494 787 017, stef.boogaerts@casalittera.be, www.casalittera.be

Steun ons gratis door je hier te registreren
Vrijwilligers gezocht
Actualiteit
Fotoreportage van Fie Vandevin