Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen
Home Vereniging Informatie Getuigenissen Contact Ons steunen

5 mei 2012: "De Internationale Dag van de Vroedvrouw"

Vroedvrouwen verdienen (her)waardering

Geen enkele moeder, geen enkel kind zou het leven moeten riskeren bij de bevalling.

Toch zijn er 350 000 vrouwen en meer dan 3 miljoen kinderen die jaarlijks sterven omdat zij niet de zorg krijgen die noodzakelijk is. De internationale organisatie voor vroedvrouwen sensibiliseert met een actie "Midwives save lives". Vroedvrouwen begeleiden vrouwen tijdens een bijzondere en tegelijkertijd ook kwetsbare periode in hun leven.

Ook hier in Vlaanderen zijn vroedvrouwen een onmisbare schakel in de moederkind zorg.

Opleiding

Zelfgenoegzaamheid is een slechte raadgever. Er is een duidelijke argumentatie om tot een uitbreiding van de opleiding te komen. Deze vraag wordt gesteld door alle betrokken instanties.

Eerste lijn

Het zijn juist de vroedvrouwen die een vriendelijke, professionele opvang verzorgen bij een thuisbevalling , poliklinische bevalling of na een normaal ziekenhuisverblijf. Vroedvrouwen die bij de gezinnen aan huis komen verdienen herwaardering!

Er werd het RIZIV duidelijk gemaakt dat het bedrag dat eerstelijns vroedvrouwen verdienen ondermaats is, vergeleken met andere professies met dezelfde verantwoordelijkheid. Voorstellen tot optimalisering bleven nog onbeantwoord. We blijven ijveren voor een normale verloning voor dit maatschappelijk relevante werk!

Tweede lijn/ Derde lijn

Wanneer een vrouw in het ziekenhuis bevalt, is het de vroedvrouw die de zorg opneemt. De begeleiding die tot de beste bevallingen leidt, is de zogenaamde one-to-one care. Er zijn nog te weinig vroedvrouwen tewerkgesteld in onze ziekenhuizen om dit te kunnen verzekeren. Een duidelijke oproep naar onze beleidsmakers om de normering te herbekijken!

Thuisbevalling

We streven naar de vrijheid van keuze i.v.m. de locatie van de geboorte. Uiteraard gebeurt dit enkel wanneer alle criteria bereikt zijn om de veiligheid van moeder en kind te garanderen.

Tweesporenbeleid

Enerzijds is de vroedvrouw d persoon bij uitstek die in een hightech omgeving goed functioneert en aandacht heeft voor moeder en kind, doorheen de medicalisering die in onze Westerse wereld te sterk op de voorgrond komt. Anderzijds is zij diegene die doordrongen is van het normale gebeuren van zwangerschap, bevallen en de voeding van de baby. Zij geeft vrouwen hun zelfvertrouwen terug en versterkt hen in hun vrouw zijn. De vroedvrouw kan veel voor onze gezinnen betekenen.

Heb jij een goede of minder goede ervaring met een vroedvrouw? We willen het graag weten! Stuur een email naar communicatie@vlov.be

Tweedaagse naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vroedvrouw Malle 3 en 4 mei 2012. Meer info via www.vlov.be (onder kalender) en info@vlov.be of 0479900643.

Steun ons gratis door je hier te registreren
Vrijwilligers gezocht
Actualiteit
Fotoreportage van Fie Vandevin