Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen
Home Vereniging Informatie Getuigenissen Contact Ons steunen

17 november 2011: "Werelddag van het Vroeggeboren Kind" - VVOC zet broertjes en zusjes van te vroeg geboren kinderen in de kijker

Download hier de perstekst.

Op 17 november 2011 wordt de derde "Internationale dag van het Vroeggeboren Kind" uitgeroepen tot "Werelddag van het Vroeggeboren Kind". De European foundation for the Care of the Newborn Infant EFCNI, March of Dimes van de Verenigde Staten, Little Big Souls van Afrika en de National Premmie Foundation van Australi hebben de handen in elkaar geslagen om een gemeenschappelijke campagne te voeren.

Net zoals de vorige 2 jaren wil ook dit jaar de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) deze dag in Belgi realiseren en zullen er acties worden georganiseerd op verschillende niveaus.

Europees

EFCNI lanceert dit jaar de Europese campagne "Ene, mene, mini. One baby in ten is born premature worldwide". 1 kind op 10 wordt wereldwijd te vroeg geboren waardoor ze de grootste kinderpatintengroep vormen. Toch wordt dit kleinste kind in de maatschappij vaak vergeten en valt het als het ware telkens als eerste af in het Engelse kinderaftelrijmpje.

Deze campagne wordt visueel sterk gemaakt door een waslijn met kindersokjes waarbij 1 paar sokjes op 10, extra klein (prematuur) is. Deze waslijnen zullen in verschillende Europese landen gebruikt worden zodat ze een gemeenschappelijk visueel beeld vormen.

We zijn erg blij dat ook in Belgi veel neonatale diensten deze sokjeslijnen zullen ophangen.

Op 23 november zal ook in het Europees parlement te Brussel aandacht gevraagd worden voor deze kleinsten van de maatschappij. De petitie "Call to Action for Newborn Health" [6] zal er voorgesteld worden en ondertekend worden door onder andere Europese Parlementsleden Dr. Angelika Niebler and Dr. Peter Liese. Deze actie kadert binnen de grote Europese online petitie "Ene, mene, mini: Give preterm infants your voice!"[6] voor aangepaste zorg en beter ondersteuning van gezinnen met te vroeg geboren kinderen op de nieuwe www.ene-mene-mini.eu website die gestart wordt op 17 november. De actie wordt georganiseerd door EFCNI en gesteund door Europese parlementsleden, nationale ouderverenigingen, artsen en andere professionelen uit de sector. Ook de VVOC zal aanwezig zijn.

Vlaanderen

Ook in Vlaanderen werden in 2010 meer dan 5700 baby's te vroeg geboren, wat overeenkomt met 8,2% van de kinderen. Een vroeggeboorte is een aangrijpende gebeurtenis voor het kind, het gezin en de maatschappij. Toch wordt er verhoudingsgewijs erg weinig aandacht geschonken aan deze kwetsbare kinderen en hun familie.

Daarom zet de VVOC graag dit jaar de broertjes en de zusjes van prematuurtjes in de kijker. We zijn erg blij dat we samen met het Nicolasfonds, verbonden aan de neonatale dienst van UZ Leuven, en uitgeverij Clavis het kinderboekje "Vroeger dan verwacht" mogen lanceren. Het boek vertelt het verhaal van Ben wiens broertje plots te vroeg geboren wordt.

Dit mooi gellustreerd boek verschijnt binnen de informatieve kinderreeks "Bij de hand" van de uitgeverij Clavis. Het is in eerste plaats bedoeld voor broertjes en zusjes maar kan ook voorgelezen worden aan kinderen die zelf te vroeg geboren zijn en nieuwsgierig zijn geworden naar hun verleden.

Achteraan zit een bijlage met bijkomende informatie voor ouders en leerkrachten. Meer info over deze uitgave is te vinden op Clavis.

Graag schenkt de VVOC aan de gezinnen die op 17 november een kindje hebben op een neonatale dienst, een kinderrugzakje gevuld met het boekje en andere leuke spulletjes voor de kinderen en de ouders.

Lokaal

Alle Belgische intensieve neonatale diensten (NICU) en een aantal neonatale diensten zullen die dag ook lokaal ouders op hun dienst verwennen en activiteiten organiseren in hun ziekenhuis. Alle onderstaande diensten zullen ook de sokjeswaslijnen realiseren .

We bedanken Abbott, C&A, Drger, Drukkerij Bulckens, Medela en Pampers voor hun steun.


Vermelden het initiatief op hun website: Bobath ABBV
Kind & gezin vermelden de Werelddag van het Vroeggeboren Kind op hun website

Steun ons gratis door je hier te registreren
Vrijwilligers gezocht
Actualiteit
Fotoreportage van Fie Vandevin